cheesecake

Cheesecake Kek Midir?

cheesecake kek midir

Adında “kek” kelimesi gizli bu lezzetli tatlı, aslında herhangi bir kekin özelliklerini taşımıyor. Kek denilince; yumurta, un, şeker ve yağdan oluşan bir karışım akla gelir. Genellikle bu karışımın içerisine kabartma tozu da eklenir ve lezzet çoğaltılır.

Fakat Cheesecake’in yapısı aslında herhangi bir kekten çok daha farklıdır, taban genellikle kıtır bir katmandan oluşur. Un miktarı kek tarifinde yer alan kadar çok değildir ve direkt eklenmez. Kabartma tozu ise hiç bulunmaz.. Peki cheesecake in içerisinde neden kek kelimesi geçiyor? 

Bu sorunun cevabı için çok eski tarihlere gitmemiz gerekiyor. Milattan önce Yunanistan’a. Cheesecake’e dair fiziksel ilk örnekler milattan önce 2000’lere dayanıyor. Tarihçiler bu durumu peynir üretiminin çok eski zamanlara dayanmasıyla açıklıyor.

Şuan yediğimiz cheesecake’ lere benzemese de ilk cheesecake’ ler peynirin pürüzsüz bir hal alana dek çırpılması ve ardından bal ve un ile yoğrulup kalıplarda pişirilmesiyle üretiliyordu. Bir nevi ekmeksi bir tatlıydı. İşte içerisindeki kek sözcüğü bu zamanlardan geliyor. Kanıtlar, milattan önce 776’da ilk Olimpiyat Oyunları’nda, atletlere enerji vermesi için servis edildiğini ve düğün pastası olarak da kullanıldığını destekliyor.

Geçmişten Günümüze Cheesecake

Geçmişten günümüze geçirdiği birçok değişimle günümüzde cheesecake,  pasta düsyasının vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Dünyanın birçok bölgesinde çok farklı biçimlerde hazırlanan cheesecake türleri vardır. Örneğin; İsveç Cheesecake’i katmansız bir tür olmakla birlikte, reçel ile servis edilir.

Japonya’da yapılan pamuk cheesecake kıvamını ve görüntüsünü içerisinde yer alan yumurta beyazlarına borçludur. Sanırım dünya üzerinde cheesecake ismine en yakışır kekimsi Cheesecake türü budur. İtalya’da ise lor peyniri ile yapılan cheesecake meşhurdur.

Çok fazla alışkın olmasak da yine Uzak Doğu’da yapılan tuzlu cheesecakeler de vardır. Tabanı panko adı verilen ekmek kırıntısıyla hazırlanan bu lezzetin içerisinde karamelize soğan, sarımsak ve baharat görmek mümkündür.

Tüm bunların yanında fırına girmeden hazırlanan pişmeyen cheesecakeler de yapılır. Yani anlayacağınız tarihi çok eskiye dayanan bu ürün zamanla bir çok varyanta  bürünmüş ve ulusların yemek kültürleriyle birleşip farklı reçeteler ortaya çıkarmıştır.  

Biz de yıllardır kendi reçetemizi oluşturmaya çalışırken Türk damak tadına en uygun peynir ile damakta en çarpıcı lezzeti bırakan reçeteyi yaratmayı hedef aldık. Sayısız denemenin sonunda Cheesecake Box’ı sizlerle paylaşıyoruz. Özellikle en sevilen lezzetlerimizi denemenizi tavsiye ederiz.

Limonlu Cheesecake’imizi, Frambuazlı Cheesecake’imizi, Red Velvet Cheesecake’imizi Brownie Cheesecake’imizi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir